U trendu

J. Joksimović: Srbija jedina iskreno pristipila pomirenju

BRISEL – Srbija je jedina zemlja u regionu koja je pokazala iskren odnos prema procesu pomirenja, izjavila je večeras u Briselu ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Imali smo neke probleme u prošlosti. Punu saradnju sa Tribunalom u Hagu, sa srpske strane. Što nije bio slučaj sa ostalima. Da ne pominjem da su najviši zvaničnici naše zemlje odogovarali pred Sudom u Hagu“, rekla je Joksimović na konferenciji za novinare posle otvaranja novog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

To, kako je navela, nije bilo lako za Srbiju, koja smatra da to prema njoj nije uvek bilo fer, rekla je srpska ministarka, odgovarajući na pitanje novinara o stavu Srbije povodom negiranja ratnih zločina u BiH.

„Samo da znate da se verovatno necemo, mozda i nikada, u potpunosti sloziti oko interpretacije nekih istorijskih događaja, istakla je.

Joksimović je dodala da i mnoge zemlje članice EU danas imaju različite stavove o nekim istorijskim događajima koji su obeležili njihove međusobne odnose u prošlosti.

„Ako budemo pričali samo o prošlosti nećemo imati nikakvu šansu da obezbedimo bolju budućnost našim građanima. Mislim da su naš predsednik Aleksandar Vučić cela srpska vlada u više navrata pokazali pošten i iskren odnos prema regionalnom pomirenje, što nije uvek bilo popularno među građanima Srbije. Voleli bismo da vidimo takvu posvećenost ovom procesu i kod drugih“, istakla je Joksimović.

(Tanjug)

Napišite komentar