U trendu

J.Koreja: Vojna parada u Pjongjangu, iz S.Koreje nema potvrde

PJONGJANG – Severna Koreja je danas održala vojnu paradu, rekao je izvor iz južnokorejske vlade, nakon što je Pjongjang upriličio proslavu na kojoj se govorilo o jačanju nuklearnog naoružanja.

Parada je počela danas oko 18.00 a trajala je i u 20.00 po lokalnom vremenu, dodao je za Jonhap izvor upućen u stvari u Pjongjangu.

Upitan da li je Severna Koreja održala vojnu paradu, južnokorejski vojni zvaničnik je rekao da vojska pomno prati dešavanja na severu poluostrva.

Ranije u toku dana, državni medij Severne Koreje je izvestio da je lider Kim Džong Un prisustvovao velikom performansu u čast nedavno završenog partijskog kongresa, koji je trajao duže od sedam dana.

Državni mediji Severne Koreje, međutim, nisu izvestili o paradi, čime se otvorio prostor za nagađanja da je u pitanju bila samo proba, a da će se parada održati narednih dana.

Televizija Severne Koreje obično ovakve događaje prenosi uživo ili u odloženom snimku.

Prethodni put kada je održana vojna parada u Severnoj Koreji bio je oktobar i tada se proslavljala 75. godišnjica osnivanja vladajuće Radničke partije, na kojoj su prikazana razna oružja, uključujući i interkontinentalne balističke rakete, a Kim je držao govor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.