U trendu

Jaka oluja pogodila velike delove zapadne australijske obale

Desetine hiljada domaćinstava i firmi ostalo je bez struje, zgrade su oštećene i drveće čupano iz korena u jakoj oluji koja je danas, drugi dan za redom pogodila zapadnu australijsku obalu, a za sada nije bilo prijava o povredjenima.

Zvaničnik Odelenja za požare i vanredne službe australijske države Zapadne Australije Džon Brumhol rekao je da se oluja ovakve snage dogadja jednom u deset godina.

Oluja je pogodila oblast od 1.200 kilometara na zapadnoj obali Australije od Karnarvona do Kejp Luina, uključujući i glavni grad te australijske države Pert, sa naletima vetra od više od 90 kilometara na sat tokom noći, rekao je šef Meteorološkog biroa Nil Benet.

Brzina vetra dostigla je 132 kilometara na sat na Kejp Luinu, što najjača brzina zabeležena u maju od 2005. godine.

Jake kiše udarale su 1.500 kilometara obale, a kiša i talasi visoki osam metara izazvali su poplave na obali, rekao je Benet.

Oluja se kretala duž obale uključujući oblast oko Perta ali posebno je jako pogodila jugozapadni deo države Zapadna Australija. Nevreme se smiruje danas popodne po lokalnom vremenu.

Oko 65.000 domaćinstava i firmi ostalo je bez struje u jeku oluje ali je u medjuvremenu snabdevanje uspostavljeno za mnoge, dok još 24.000 domaćinstava nema struju, rekao je premijer Zapadne Australije Mark Makgouan.

Olujni sistem pogodio je neuobičajeno veliku oblast a predstavlja ostatke ciklona Manga koji se kretao jugoistočno i sudario se u južnom Indijskom okeanu sa hladnim talasom.

Zapadna Australija je jedna od najvećih država ili provincija na svetu. Američka država Aljaska obuhvata manje od dve trećine kopnene površine te australijske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar