Janša: Slovenija je spremna za drugi talas epidemije

LJUBLJANA – Suočavajući se sa kritikama opozicije o odgovoru vlade na kovid-19, premijer Slovenije Janez Janša je na današnjoj sednici skupštine uveravao poslanike da je zemlja spremna za drugi talas epidemije.

On je takođe odbacio optužbe da vlast nije blagovremeno reagovala tokom leta kako bi sprečila porast broja zaraženih, prenosi STA.

Pripadnici opozicije su istakli da je vlada isuviše kasno zatvorila granicu sa Hrvatskom u toku leta. Oni su takođe primetili da je u borbi protiv pandemije angažovan mali broj lekara i drugih zdravstvenih radnika, kao i da ne postoje specijalizovane bolnice za lečenje kovid pacijenata. Problem je i otkazivanje operacija zbog aktuelne epidemiološke situacije, istakli su predstavnici opozicije.

Premijer je odgovorio da će drugi talas pandemije proći, nakon čega će biti moguće poređenje s drugim zemljama, i istakao da će Slovenija biti među pobednicima.

On je rekao da u bolnicama ima najmanje 400 kreveta namenjenih pacijentima obolelim od kovid-19, dok se ostale aktivnosti u institucijama zdravstvene zaštite i nege odvijaju u smanjenom obimu u odnosu na proleće.

To znači da je u ovom vremenskom rasponu bilo nemoguće udvostručiti broj zaposlenih u zdravstvu, jer je taj period isuviše kratak za obuku, istakao je Janša i dodao da će bolnice biti spremne za narednih deset dana, kada se očekuje novi porast broja obolelih.

Govoreći o zatvaranju granica s Hrvatskom, istakao je da je Slovenija zapravo bila prva zemlja koja je to učinila.

Premijer je istakao i da bi voleo da se političari ujedine u borbi protiv pandemije.

U Sloveniji je do sada potvrđeno 13.678 slučajeva kovid-19, a od toga 537 u toku prethodna 24 sata.

Slovenačka vlada danas bi trebalo da razmatra nove mere, a portparol Jelko Kacin rekao je da je u pojedinim delovima zemlje došlo do povećanja broja obolelih, kao i da bi neke od novih mera mogle da budu uvođenje karantina od 21.00 do 6.00 ujutro i zabrana okupljanja više od šest osoba.

Očekuje da će se večeras građanima obratiti predsednik Borut Pahor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.