U trendu

Japan i Južna Koreja obnavljaju veze na samitu u Tokiju

TOKIO – Japan i Južna Koreja složili su se da nastave redovne međusobne posete svojih lidera i preduzmu korake za rešavanje trgovinskog spora tokom dugo očekivanog današnjeg samita.

Japanski premijer nazvao „velikim korakom“ ka ponovnoj izgradnji bezbednosti dve zemlje i ekonomske veze dok pokušavaju da prevaziđu vek teške istorije, preneo je AP.

Samit bi mogao da revidira stratešku mapu severoistočne Azije, jer dva saveznika Sjedinjenih država, koji se dugo često sukobljavaju oko svoje istorije, nastoje da formiraju ujedinjen front, vođeni zajedničkom zabrinutošću zbog nemirne Severne Koreje i sve moćnije Kine.

Japanski premijer Fumio Kišida i južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol istakli su važnost poboljšanja veza na otvaranju samita u četvrtak, nekoliko sati nakon lansiranja severnokorejske rakete i susreta japanskih i kineskih brodova u spornim vodama.

Kišida je u uvodnoj reči rekao da će sastanak označiti nastavak redovnih poseta lidera, koje su bile na čekanju više od decenije i dodao da su se zemlje složile da nastave dijalog u oblasti odbrane i strateške razgovore zamenika ministara, dok su istovremeno ponovo pokrenuli proces trilateralne komunikacije između Japana, Južne Koreje i Kine.

„Cvet trešnje je tek počeo da cveta u Tokiju ove nedelje, a posle duge zimske sezone, u pogledu naših bilateralnih odnosa, Japan je sada u mogućnosti da dočeka predsednika Južne Koreje prvi put posle 12 godina“, rekao je Kišida.

Jun Suk Jeol se nadovezao rečima da današnji sastanak „ima poseban značaj jer pokazuje ljudima obe zemlje da su odnosi Južne Koreje i Japana krenuli na novi početak nakon što ih muče različita pitanja“.

On je dodao da su dve zemlje koje dele iste demokratske vrednosti „partneri koji moraju da sarađuju na bezbednosnim, ekonomskim pitanjima i globalnim agendama“.

Japan i Južna Koreja dugo su imali sporove oko japanske kolonizacije Korejskog poluostrva 1910-1945 i zločina tokom Drugog svetskog rata, koji su uključivali prisilnu prostituciju „žena za utehu“ japanskih vojnika, kao i teritorijalne sporove oko grupe ostrva.

Njihovi odnosi dostigli su najnižu tačku kada je južnokorejski Vrhovni sud naredio japanskim kompanijama da plate odštetu korejskim žrtvama ili ožalošćenim rođacima 2018. godine, a Japan je ubrzo nakon toga uveo trgovinske sankcije Južnoj Koreji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.