U trendu

Japan iskoristio tek petinu uvezenih vakcina

TOKIO – Japan je iskoristio tek petinu doza vakcina protiv kovida-19 koje je do sada uvezao, pokazali su danas objavljeni podaci japanske vlade.

Takav razvoj situacije ukazuje na logističke poteškoće, kao što su manjak medicinskog osoblja i posrtanje kampanje vakcinacije, ocenjuje agencija Rojters.

Japan je osigurao najveću količinu vakcina protiv kovida-19 u
Aziji, u okviru priprema za Olimpijske igre tokom leta, ali je do sada vakcinisao samo 1,6 odsto svoje populacije, što je najniži procenat među bogatim zemljama.

Do kraja aprila, Japan će uvesti dovoljno bočica „Fajzer“ vakcina za skoro 17 miliona doza, prema podacima iz japanske vlade. Ali je do danas dato tek nešto više od 3,2 miliona vakcina, pretežno zdravstvenim radnicima.

Neiskorišćenih 14 miliona vakcina sugerišu da japanska kampanja vakcinacije gubi na zamajcu, iako će se dolazne pošiljke vakcina utrostručiti u naredna dva meseca.

Poređenja radi, Južna Koreja, koja je započela svoju kampanju inokulacije nakon Japana, dala je dve trećine od 3,87 miliona doza vakcina „AstraZeneka“ i „Fajzer“ koliko je primila do sada, vakcinišući 4,7 odsto svoje populacije.

Japan je u februaru počeo sa kampanjom vakcinacije, kasnije
nego većina vodećih ekonomija sveta, i zavisio je od oskudnih početnih zaliha „Fajzerove“ vakcine koje su pristizale iz Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar