U trendu

Japan je bio klimatski najugroženija zemlja u 2018.

MADRID – Veliki toplotni talasi uzimaju sve veći danak kako bogatim, tako i siromašnim zemljama.

Prema globalnom indeksu klimatskih rizika, koji je danas objavio Ekološki istraživački centar Džermanvoč, Japan je bio najugroženija zemlja u 2018. godini, a pogodile su ga ekstremne letnje vrućine, obilne kiše i najsnažniji tajfun u četvrt veka, preneo je Rojters.

Nemačka, druga industrijski razvijena zemlja, bila je na trećem mestu jer je doživela najtopliji period od aprila do jula, što je dovelo do smrti više od 1.200 ljudi i velikih suše 2018. godine.

Indija, na petoj poziciji, je bila pogođena jednim od najdužih toplotnih talasa, koji je doneo nestašicu vode, slab prinos useva i nerede i na sve to bila je izložena monsunskim poplavama i ciklonima, naveo je Džermanvoč u izveštaju.

U 2018. godini, usled jakog letnjeg toplotnog talasa u Japanu nastradalo je 138 ljudi, a više od 70.000 je hospitalizovano.

Širom Evrope naučnici izračunavaju da su ekstremni toplotni talasi sada do 100 puta verovatniji nego pre jednog veka.

U izveštaju se navodi da je uticaj toplotnih talasa na afričke države možda nedovoljno zastupljen zbog nedostatka podataka.

Snažne oluje su, u međuvremenu, opustošile 2018. godine Filipine, koji je na drugom mestu na osnovu indeksa klimatskog rizika, a tajfun Manghut im je naneo velike gubitke.

Madagaskar se našao na četvrtom mestu jer je u dva ciklona nastradalo 70 osoba, a 70.000 je bilo primorano da napusti svoje domove.

U Keniji i Ruandi, koje su se našle na sedmom i osmom mestu, sezonske kiše bile su mnogo obilnije od uobičajenih, prouzrokujući poplave, koje su uništile kuće i stoku i podstakle pojavu bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.