U trendu

Japan: Još jedna kontaminirana bočica vakcine Moderne

TOKIO – Japanska prefektura Kanagava saopštila je da je pronašla još jednu bočicu vakcine protiv kovid-19 kompanije Moderna za koju se sumnja da sadrži stranu materiju i ostatak te serije povukla iz upotrebe.

U saopštenju od utorka, vlasti prefekture potvrdile su da je farmaceut pronašao nekoliko crnih čestica u jednoj bočici nakon provere stranih materija pre upotrebe vakcine, prenosi Rojters.

Prefektura Kanagava navela je da je domaći distributer vakcine povukao bočicu sa sumnjivim sadržajem i da je oko 3.790 ljudi već primilo injekcije iz iste serije.

Japan je obustavio upotrebu 1,63 miliona doza vakcine Moderne prošle nedelje nakon što su obavešteni o kontaminaciji u nekim zalihama.

Moderna i španska farmaceutska kompanija “Rovi”, koja u bočice pakuje ove vakcine za tržišta van SAD, saopštili su da bi uzrok mogao biti proizvodni problem, a evropski regulatori bezbednosti pokrenuli su istragu.

Ove nedelje su neke serije vakcine Moderne privremeno povučene u prefekturi Okinava nakon što su u bočicama i špricevima otkrivene strane materije, a ministarstvo zdravlja saopštilo je da su igle možda nepravilno umetnute u bočice, čime su odlomljeni delovi gumenog čepa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.