U trendu

Japan: Let otkazan zbog pijanog kopilota

TOKIO – Kompanija Nipon Ervejz objavila je danas da je međunarodni let kompanije ANA odložen ranije u toku dana nakon što je alko-test pokazao da je kopilot prešao dozvoljenu granicu alkohola.
Kopilot Er Džapana je u sredu uveče kod kuće i u baru popio više od 10 limenki piva od 0,33l i dve čaše belog vina, a bocu crnog vina u četvrtak ujutro pre leta zakazanog za 0:55.
ANA, kojoj pripadaju i Nipon Ervejz i Er Džapan, zabranjuje konzumiranje alkohola 12 sati pre leta.

Kopilota je zamenio drugi pilot, što je dovelo do kašnjenja od 9 minuta leta sa tokijskog aerodroma Haneda u Hong Kong, prenosi japanska agencija Kjodo.
Najnoviji incident dogodio se posle upozorenja Ministarstva za zemljište, infrastrukturu, saobraćaj i turizam upozorilo kompaniji Er Džapan da poboljša kontrole nakon što je utvrđrno da je jedan kopilot avio kompanije prošlog meseca prešao dopuštenu granicu u piću.
Japanska avio industrija pogođena je nizom incidenata u kojima je posada konzumirala alkohol, što je navelo ministarstvo da pozove prevoznike da preispitaju svoja pravila i uvedu obavezne alko-testove za pilote.
„Nismo bili u stanju da sprečimo da se sličan incident dogodi i to shvatamo veoma ozbiljno“, saopšteno je iz kompanije ANA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.