U trendu

Japan: Nuklearka Tokai Daini ne bi trebalo ponovo da radi

TOKIO – Japanski sud u distriktu Mito presudio je danas da nuklearna elektrana Tokai Daini ne bi trebalo ponovo da krene da radi, jer joj nedostaju odgovarajući planovi za bezbednu evakuaciju skoro milion ljudi koji živi u blizini u slučaju nesreće poput one u Fukušimi.

Okružni sud u Mitu stao je na stranu 224 stanovnika koji su brinuli o sigurnosti nuklearne elektrane Tokai Daini, koja se nalazi samo 110 kilometara severoistočno od gusto naseljene prestonice Tokija, preneo je AP.

Tužioci su podneli tužbu 2012. godine, rekavši da postrojenju, kojim upravlja Džepen Atomik Pauer ko, nedostaju odgovarajuće mere za slučaj zemljotresa i cunamija, kao i odgovarajući planovi evakuacije za naseljeni region.

Postrojenje Tokai Daini pokrenuto 1978. godine, nije radilo od zemljotresa i cunamija 2011. godine na japanskoj severoistočnoj obali koji su izazvali katastrofu u Fukušimi.

Tokai Daini dostiglo je 40-godišnje operativno ograničenje 2018. godine, ali je od regulatora dobilo 20-godišnje produženje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.