U trendu

Japan: Odobreno novo suđenje čoveku koji je 45 godina proveo u zatvoru

TOKIO – Japancu Ivao Hakamadi (87) Vrhovni sud je odobrio ponavljanje sudskog postupka nakon 45 godina provedenih u zatvoru, čekajući izvršenje smrtne kazne zbog navodna četiri ubistva izvršena 1968. godine.

U međuvremenu, pojavili su se novi dokazi i ovom osuđeniku je odobreno privremeno puštanje na slobodu 2014. godine, prenosi londonski Gardijan.

Smatra se da je Hakamada osuđenik na smrt sa najdužim stažom na svetu, jer je osuđen na smrtnu kaznu vešanjem zbog ubistva četvoročlane porodice pre skoro šest decenija, a navodno je u zatvoru veći deo vremena proveo u samici.

Vrhovni sud u Tokiju danas je doneo odluku da se Hakamadi ponovo sudi, a aktivisti su ocenili da je učinjen „korak ka pravdi“.

Organizacije koje se protive smrtnoj kazni su pozdravile odluku Vrhovnog suda i saopštile da bi ponovljeno suđenje trebalo da se održi dok Hakamada, koji je sada u lošem zdravstvenom stanju, još može da učestvuje na saslušanjima.

„Čekala sam 57 godina na ovaj dan i taj dan je stigao. Konačno je skinut teret sa mojih ramena“, rekla je 90-godišnja sestra Ivae Hakamade, koja je predvodila kampanju da dokaže nevinost svog brata.

Japan i SAD su jedine dve zemlje članice organizacije G7 koje su zadržale smrtnu kaznu, a Japan je na meti međunarodnih kritika zbog svojih „tajnih egzekucija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.