U trendu

Japan poziva Kinu na dijalog u cilju smanjenja tenzija

TOKIO – Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je danas da ta zemlja ostaje otvorena za dijalog sa Kinom, jer je očuvanje komunikacija još važnije kada su veze zategnute.

Hajašijev komentar novinarima usledio je nakon što je Kina danas otkazala sastanak između njega i kineskog kolege, prenosi Rojters.

Dodaje se da je taj susret trebalo da bude održan na marginama Asocijacije južnoazijskih zemalja (ASEAN) u Kambodži, ali je otkazan zbog nezadovoljstva saopštenjem grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u kojem se Peking poziva da mirnim putem reši tenzije oko Tajvana.

„U ovakvim vremenima kada je situacija napeta, važna je dobra komunikacija, a Japan je uvek otvoren za dijalog sa Kinom“, rekao je Hajaši.

Rojters navodi da se sve to događa u vreme kada je Kina pokrenula svoje najveće vojne vežbe na moru i nebu oko Tajvana, nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izazvala Peking odlaskom na ostrvo u znak solidarnosti tamošnjem režimu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar