U trendu

Japan: Preminula najstarija osoba na svetu

TOKIO – Najstarija osoba na svetu, Japanka Kejn Tanaka iz grada Fukuoke na jugozapadu Japana umrla je u 119. godini, saopštile su danas lokalne vlasti.

Kejn Tanaka, koja je umrla 19. aprila, rođena je 2. januara 1903. godine koju svet pamti po prvom uspešnom letu motornim avionom braće Vilbura i Orvila Rajt i godinu dana pre izbijanja rusko-japanskog rata.
Život ove vitalne Japanke je obuhvatio nekoliko japanskih carskih era – Meiji, Taisho, Shova, Heisei i Reiva, prenela je agencija Kjodo.
Kejn Tanaka je u martu 2019. godine, sa 116 godina života ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija osoba na svetu, a kada je napunila 117 godina i 261 dan u septembru 2020. godine postala je najstarija osoba ikada evidentirana u Japanu.
Tanaka, sedma od devetor braće i sestara, udala se kada je imala 19 godina.

Izdržavala je svoju porodicu tako što je vodila prodavnicu rezanaca dok su se njen muž Hideo i njihov najstariji sin borili u Drugom kinesko-japanskom ratu koji je počeo 1937. godine, a bračni par Tanaka je posle tog rata otvorio prodavnicu pirinčanih kolača.

Gospođa Tanaka je svoju dugovečnost pripisala „uživanju u ukusnoj hrani i učenju“.

Svoje pozne godine provela je u staračkom domu u Fukuoki, gde je, između ostalih aktivnosti, uživala u igranju društvene igre Reversi.
Sa Tanakinom smrću, najstarija osoba na svetu postala je Lusil Rendon, Francuskinja koja sada ima 118 godina i 73 dana, potvrdila je Gerontološka istraživačka grupa koja prati superstogodišnjake širom sveta.

Među poznate ličnosti rođene 1903. godine kada i Kejn Tanaka ubrajaju se britanski romanopisac Džordž Orvel, filmski reditelj Jasudžiro Ozu i japanski pesnik Misuzu Kaneko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar