Japan produžio sankcije Severnoj Koreji za dve godine

Japan je produžio sankcije Severnoj Koreji za još dve godine, dok Pjongjang nastavlja da razvija nuklearno oružje i ne beleži nikakav napredak u rešavanju slučaja otmice japanskih državljana, saopštio je danas generalni sekretar japanske Vlade.

Sankcijama je zabranjena trgovina izmedju dve zemlje, vazdušni saobraćaj, kao i uplovljavanje severnokorejskih brodova u japanske luke, osim u humanitarne svrhe.

Japan se pridržava i sankcija Ujedinjenih nacija uvedene zbog nuklearnog programa Severne Koreje.

Sankcije uključuju zabranu trgovine oružjem, zamrzavanje imovine Severne Koreje, putovanja i obustavljanje saradnje u obrazovanju.

Severna Koreja je ispalila dve balističke rakete 25. marta prvi put posle godinu dana, što je Japan osudio kao kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Japan, Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja pozvali su na punu primenu sankcija UN i na preduzimanje napora za smanjenje nuklearnog naoružanja.

Severna Koreja je 2002. godine priznala da je tokom 70-ih i 80-ih godina otela 13 japanskih državljana kako bi ih obučavala za špijuniranje, a Pjongjang je potvrdio da je petoro kidnapovanih dobilo dozvolu da se vrate u Japan, dok su ostali umrli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.