U trendu

Japan: Usvojen plan prema kojem žene treba da budu lideri

TOKIO – Japan je danas usvojio plan kojima se odlažu ciljevi za unapređenje žena za maksimalno deset godina, nakon što nisu uspeli da urade ni polovinu od planiranog u 2020. godini, preneo je Rojters.

U petogodišnjem planu o jednakosti polova, koji je odobrio kabinet premijera Jošihida Suge, vlada je odložila cilj prema kojem bar 30 odsto liderskih pozicija treba drže žene u 2020. godini.

Ranije je taj cilj postavio bivši premijer Šinzo Abe, koji je imao politiku da promoviše žene na vodeće pozicije.

Plan je da do 2030. godine ne postoje razlike među polovima, ali se dodaje da se Japan i dalje mnogo drži tradicije, zbog čega je pripadnicima lepšeg pola znatno teže da izgrade velike poslovne i političke karijere, dok su istovremeno zauzete obavezama oko kuće i dece.

Japan posebno kasni sa napretkom žena u politici, pošto one čine manje od deset odsto poslanika u oba doma.

Oko 40 odsto opštinskih odbora nemaju uopšte ženske članove ili eventualno imaju po jednu, a Sugin kabinet od 20 clanova ima samo dve ministarke.

„Ne možemo da kažemo da smo blizu dostizanj cilja od 30 odsto. Dok kod nas žene napreduje mnogo brže nego u drugim zemljama, Japan ipak zaostaje“, navodi se u novom vladinom planu.

Japan se nalazi na 121. mestu u svetu po jdnakosti polova, a do 2012, dok Abe nije preuzeo funkciju premijera, bio je na 101. mestu, zaključuje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.