U trendu

Japanci odaju pocast Abeu, sahrana u utorak

TOKIO – Kolona sa posmrtnim ostacima bivšeg japanskog premijera Šinza Abea stigla je danas u njegovu rezidenciju u Tokiju, nakon što je jutros rano napustila bolnicu u gradu Nari, gde veliki broj Japanaca odaje počast ubijenom političaru koji će biti sahranjen u utorak u svom rodnom gradu.

Premijer Fumio Kišida je posetio rezidenciju, izvestila je agencija Kjodo.

Veliki broj Japanca položio je cveće danas na mestu u gradu Nara, gde je izvršen atentat na Abea, što je redak čin političkog nasilja koji je šokirao celu naciju, prenosi Rojters.

U ponedeljak će biti održano noćno bdenje, a Abe će biti sahranjen u utorak 12.jula u njegovom rodnom gradu Šimonoseki , u japanaskoj prefekturi Jamaguči, čemu će prisustvovati bliski prijatelji, javili su japanski mediji.

Nije bilo reči o javnoj ceremoniji.

Abe, premijer Japana sa najdužim stažom, ubijen je dok je držao predizborni govor u petak ujutro od strane 41-godišnjeg muškarca, a policija se trudi da utvrdi detalje o motivima i metodama koji je koristio Abeov ubica, Tecuja Jamagami, koji je uhvaćen i uhapšen odmah nakon napada.

On je izjavio u policiji da veruje da je Abe povezan sa verskom grupom koju je okrivio da je finansijski uništila njegovu majku i rasturila porodicu, javili su lokalni mediji, pozivajući se na izvore iz istražnih organa.

Policija nije identifikovala tu religijsku grupu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar