U trendu

Jedan mrtav u sukobu oko Himalajske vijagre

Jedan čovek je ubijen, a troje je ranjeno u udaljenoj planinskoj oblasti Nepala u sukobima oko gljive nazvane „Himalajska vijagra“ zbog njenih navodnih svojstava afrodizijaka, javile su danas lokalne vlasti.

Svake godine na Tibetu i u Nepalu hiljade meštana sakupljaju gljive latinskog naziva cordyceps sinensis, koje se lokalno nazivaju jarčagumba, a parazit su koji raste na telu gusenice.

U Kini, gde se koristi u biljnoj medicini, ova gljiva se prodaje jako skupo. Nalazi se samo u odredjenim godišnjim dobima i ima je na nadmorskoj visini iznad 3.500 metara.

„Jedna osoba je ubijena, a tri su povredjene kada je banda od desetak pljačkaša otvorila vatru na meštane“ rekao je šef tibetanske oblasti Mugu gde se to dogodilo Kešab Radž Šarma i dodao da su prema rečima meštana, pljačkaši pokupili sve gljive.

Ni jedan lekarski tim nije još uspeo da stigne do tog udaljenog mesta, a jedan helikopter se medicinskim osobljem je morao da se vrati zbog lošeg vremena.

Ovo nije prvi put da izbija nasilje zbog ove dragocene gljive. Devet ljudi je ubijeno 2009. u svadji oko prava na „žetvu“.

Nikakva istraživanja o svojstvima ove gljive nisu objavljena, medjutim kineski travari veruju da ona poboljšava seksualne sposobnosti. Veruje se da može da izleči čitav niz stvari od umora do raka ako se stavi u vrelu vodu kao čaj ili ako se doda supama ili drugim jelima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.