Jermenija: Pašinjan ponosan, njegov blok odneo najviše glasova

JEREVAN – Vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikola Pašinijan izjavio je danas da je ponosan na „moćan narod“ te zemlje nakon objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora.

„Moćni, moćni, moćni ljudi. Volim vas sve, ponosan sam na vas i klanjam vam se“, poručio je Pašinijan na Fejsbuku, nakon jučerašnjih izbora, prenosi Tas s.

Izborna komisija je, nakon prebrojavanja glasova na svih 2.010 biračkih mesta, saopštila da je Pašinijanov blok „Moj korak“ osvojio 70,43 odsto glasova na izborima.

U parlament su ušle i stranke Prosperitetna Jermenija i Otpor Jermenije sa 8,27, odnosno 6,37 odsto glasova.

Bivša vladajuća Republikanska partija Jermenije nije uspela da pređe cenzus od pet odsto, osvojivši samo 4,7 odsto glasova, navodi agencija.

„Da su u poslednjih 18 godina bili transparentni izbori, onda bi Republikanska stranka Jermenije jedva osvojila dovoljno glasova za cenzus. Već smo to govorili, a sada i vidimo sopstvenim očima“, rekao je Pašinijan ranije.

Na izborima se nadmetalo devet partija i dva bloka.

Pašinijan, kojeg je izabrao parlament u maju nakon mirne revolucije početkom godine, nastoji da osnaži svoj mandat.

On je na vlast došao nakon masovnih uličnih protesta protiv korupcije i nepotizma u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Pašinijan je podneo ostavku u oktobru kako bi parlament u kome on nije imao većinu, mogao da bude raspušten i da bi se raspisali prevremeni izbori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.