U trendu

Jevrejske grupe protiv postavljanja urne ispred Rajhstaga

BERLIN – Jevrejske grupe izrazile su danas ogorčenje zbog postavljanja ogromne urne ispred nemačkog parlamenta, za koju Centar za političku lepotu, koji ju je postavio, tvrdi da sadrži posmrtne ostatke žrtava holokausta i da je cilj da se ukaže na opasnost krajnje desnog ekstremizma.

Međunarodni Komitet za Aušvic osudio je potez Centra za političku lepotu, koji je postavio urnu nedaleko od zgrade Rajhstaga, nazivajući taj potez „stubom otpora“, prenosi AP.

„Oni koji su preživeli logor Aušvic su protiv te instalacije, koja vređa njihova osećanja i večni mir stradalih, kao i njihovih rođaka“, navela je jevrejska organizacija.

Centar za političku lepotu navodi da nisu otvarali grobove stradalih i koristilih ih za instalaciju, već da su samo tražili posmrtne ostatke prekrivene zemljom, a koje su nacisti sakrili u okolini nekadašnjih logora smrti.

Grupa, čiji članovi smatraju sebe političkim umetnicima, saopštila je da je cilj akcije da se pokaže da se u Nemačkoj nasleđe holokausta uništava političkom apatijom, odbijanjem izbeglica i kukavičlukom.

Urna je natrandžasta i providna i veličine je cisterne za naftu, a postavljena je na metalni stalak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.