U trendu

Jezivo otkriće: Ispod škole pronađeni ostaci 215 dece (foto)

Ostaci 215 dece, neke stare tek tri godine, pronađeni su zakopani na mestu nekadašnje škole za domorodačku decu u Kanadi, a ovo otkriće je premijer Džastin Trudo u petak nazvao potresnim podsetnikom na sramno poglavlje u istoriji te zemlje.

Reč je o učenicima škole „Kamloops Indian Residential School“ u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi ostaci pronađeni su uz pomoć posebnog radara.

– Uspeli smo da potvrdimo ono što je naša zajednica i ranije znala – rekla je o otkriću čelnica domorodačke zajednice.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku decu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine da je taj, u međuvremenu ukinuti sistem, predstavljao „kulturni genocid“.

U izveštaju se dokumentuje strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zverstva kojima su mnoga od 150.000 dece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile hršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840.-ih pa sve do 1990.-ih godina.

Izveštaj je utvrdio da je više od 4.100 dece umrlo za vreme boravka u rezidencijalnoj školi. Veruje se da 215 dece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu deo te statistike, te da su njihove smrti ostale nezabeležene do ovoga otkrića.

Trudo je na Tviteru napisao da mu ta vest „slama srce – u bolnom podsećanju na to mračno i sramno poglavlje u istoriji naše zemlje“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar