U trendu

Johanis: Rumunija će nastaviti da podržava Ukrajinu, održati pritisak na Rusiju

BRISEL – Predsednik Rumunije Klaus Johanis sastao se danas u Briselu zajedno sa grupom evropskih lidera sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Kako je saopštila administracija predsednika Rumunije Johanis je tokom zasedanja Evropskog saveta istakao da je prisustvo ukrajinskog kolege na tom sastanku dodatni dokaz evropske solidarnosti i jedinstva i bliske koordinacije u podršci ukrajinskom narodu u ratu koji je izazvala Rusija, prenosi rumunska agencija Ađerpres.

„Predsednik Rumunije je istakao važnost očuvanja evropske podrške Ukrajini na svim nivoima, ističući u tom pogledu solidarnost i višedimenzionalno delovanje Rumunije, kao susedne i prijateljske države, koja doprinosi kako na humanitarnom planu, tako i većoj ekonomskoj povezanosti“, navodi se u saopštenju kancelarije.

Dodaju da je Johanes ukazao na potrebu da se održi pritisak na Rusku Federaciju, uključujući usvajanje dodatnih sankcija.

Kancelarija u saopštenju ističe da je predsednik Zelenski zauzvrat preneo zahvalnost ukrajinskog naroda za podršku koju pružaju države Evropske unije na bilateralnom planu i na nivou EU i izrazio uverenje da će ta podrška i dalje biti jaka.

Zelenski je na marginama sastanka razgovarao i sa mađarskim predsednikom Viktorom Orbanom.

Orban je nakon sastanka objavio video na svom Fejsbuku u kome je pozvao na mir i deeskalaciju.

„Životi se mogu spasiti samo prekidom vatre i obezbeđivanjem mira. Mi Mađari smo i dalje na strani mira,“ rekao Orban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.