U trendu

Johanson: Veoma dobra saradnja sa Srbijom u upravljanju migracijom

BRISEL – Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjvila je danas da je Srbija ključna zemlja kada se radi o zapadno-balkanskom putu migracije.

Ona je na konferenciji za novinare, na pitanje Tanjuga da li bezvizni režim između EU i Srbije zavisi od napretka dijaloga između Beograda i Prištine, Johanson kaže da se saradnja sa srpskim vlastima odvija veoma dobro i da se saradnja nastavlja.

„Mi smo primetili da veliki broj dolazaka u EU iz trećih zemalja ide preko Srbije. Iz tog razloga smo stupili u kontakt sa Srbijom, i mi iz Komisije kao i države članice EU, a odgovor Srbije je bio veoma dobar, da hoće da sarađuje sa nama da bi se izborila s ovim pitanjem i upravljala situacijom. Sada je Srbija uskladila svoju viznu politiku sa najvažnijim trećim zemljama. Tako da mogu da kažem da je saradnja veoma dobra sa Srbijom u upravljanju iregularnom migracijom sa Zapadnim Balkanom“, rekla je ona.

Dodaje da je EU spremna da produži da radi i još bliže u drugim oblastima kao što je raspoređivanje Fronteksa na drugim srpskim granicama.

„Već sam imala sastanak sa zajedničkim komitetom za readmisiju, zajedno za Srbijom, tako da saradnja sa Srbijom ide veoma dobro“, izjavila je Johanson koja bi u toku dana trebalo da se sastane sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.