U trendu

Jomiuri: SAD žele da rasporede jedinice marinaca širom Okinave do 2026.

TOKIO – SAD žele da rasporede jedinice američkih marinaca širom japanskog ostrva Okinava do 2026. godine, naoružavajući ih projektilima i lakšim naoružanjem za moguće odvraćanje kineske vojske i žele da razgovaraju o tom planu sa Japanom u sredu u Vašingtonu, objavio je danas Jomiuri.

List je naveo da su SAD već obavestile Japan o tom planu koji će zvanično objaviti nakon sastanaka japanskih ministara odbrane i spoljnih poslova sa američkim kolegama u sredu u Vašingtonu.

Zvaničnici japanskog ministarstva odbrane bili su nedostupni
za komentar Rojtersu povodom tog pitanja.

Zvaničnik ministarstva spoljnih poslova odbio je da komentariše
o izveštaju, ali je rekao da će Japan i SAD „razgovarati o pitanjima u vezi sa raspoređivanjem američkih snaga u Japanu“.

Kao odgovor na pitanje o mogućem raspoređivanju novih jedinica, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je danas na redovnom brifingu da vojna saradnja SAD i Japana „ne bi trebalo da šteti
interesu trećih zemalja i regionalnom miru i stabilnosti.“
Stvaranje novih jedinica pod nazivom pukovi „Marin litoral“ deo je velike reorganizacije korpusa američkih marinaca koju je najavio komandant korpusa, general Dejvid Berger 2020. u nacrtu razvoja tih snaga do 2030. godine, podseća britanska agencija.
Berger je tada rekao Rojtersu da želi da te jedinice blisko sarađuju sa japanskim snagama za samoodbranu da bi bio sprečen laki pristup Pacifiku za kinesku vojsku.

U Japanu je trenutno raspoređeno 18.000 američkih marinaca, što je najveći broj izvan SAD.

Većina marinaca je raspoređena u bazama na glavnom ostrvu Okinava, a iako reorganizacija možda neće povećati broj marinaca na ostrvu, raspoređivanje bi značilo šire prisustvo duž celog lanca ostrva koje se prostire duž ivice Istočnog kineskog mora do na oko 100 km od Tajvana, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.