U trendu

Jordanski kralj obećao da će braniti prava Palestinaca

Jordanski kralj Abdulah Drugi obećao je danas Palestincima da će u medjunarodnoj zajednici braniti njihova „legitimna prava“ na nezavisnost i na istočni Jerusalim kao glavni grad države Palestine.

On se danas sastao s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom koji se oštro protivi odluci predsednika SAD Donalda Trampa da prizna sporni Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Status tog grada, koji je Izrael anektirao pošto ga je okupirao u ratu 1967. godine, jedan je od najvećih izvora nesporazuma u višedecenijskom sukobu izmedju dva naroda.

Tramp je još više razgnevio Palesticne kada je rošle nedelje u Davosu rekao da je to pitanje skinuto s dnevnog reda. Jordanska kraljevska palata je nakon sastanka s Abasom saopštila da je monarh „potvrdio nastavak napora Jordana u svim medjunarodnim forumima da brani palestinsku stvar“.

Abasov savetnik Saeb Erekat izjavio je da su se dve strane dovorile da koordinišu pozicije i da „se sada ulažu veliki napori da se umanji šteta“ od Trampovog političkog zaokreta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.