U trendu

Još jedan rukovodilac firme Rio Tinto odlazi zbog uništavanja pećine Aboridžina

Direktor australijske rudarske kompanije Rio Tinto Simon Tompson izjavio je danas da je odgovoran za uništavanje svetih arheoloških lokaliteta u Australiji i da se neće kandidovati za novi mandat na čelu firme.

Bivši izvršni direktor kompanije Rio Tinto Žan-Sebastijan Žak podneo je ostavku u septembru zbog uništavanja pećine na zapadu Australije u kojoj su Aboridžini živeli 46.000 godina.

Kompanija je eksplozivom uništila pećinu u klisuri Jukan radi pristupa rudi gvoždja. Pećina je bila sveto mesto za domorodačke zajednice.

Tompson je naveo da je uništavanje pećine u maju „bacilo senku na uspeh kompanije u 2020. godini“ i da je on „odgovoran za propuste koji su doveli do tog tragičnog dogadjaja“.

„Tragični dogadjaji u klisuri Jukan izvor su lične tuge i dubokog žaljenja, kao što predstavljaju i jasno kršenje vrednosti koje baštinimo kao kompanija“, dodao je Tompson.

Predstavnik tradicionalnih australijskih zajednica Džejmi Lou (Jamie Lowe) opisao je odlazak Tompsona kao neophodan korak koji su domoroci zahtevali od uništavanja pećine u maju.

„Mislimo da je do kulturne promene unutar Rio Tinta trebalo da dodje odmah i veoma je loše što smo na to čekali osam meseci“, kazao je Lou.

Kompaniju su prošle godine napustili i visoki funkcioneri Kris Solsberi i Simon Niven, nakon gneva akcionara zbog uništavanja pećine.

Vlada savezne države Zapadna Australija obećala je da će izmeniti zakone o autohtonom nasledju koji su omogućili Rio Tintu da legalno uništi sveto mesto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.