U trendu

Junker: Do 2019. bez članica EU sa Zapadnog Balkana, potom čim ispune uslove

Do kraja mandata sadašnje Evropske komisije neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije (EU), a potom će svaka nova članica morati da prethodno uvreži delovanje pravne države i vrednosti EU, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je to rekao u godišnjem izlaganju o „stanju Unije“ u Evropskom parlamentu i istakao da će „idućih godina EU imati više od 27 država članica“.

Ali, kako je naveo, „uslovi za ulazak neke nove članice u EU sa Zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do kraja mandata sadašnje Evropske komisije“ 2019. godine.

„A svaki put za svaku novu državu članicu će morati da se u potpunosti uspostavi pravna država i da temeljne vrednosti EU budu ispoštovane“, predočio je Junker i naglasio da je „to apsolutni prioritet“.

On je stavio do znanja da „to isključuje zasad ulazak Turske u članstvo EU“.

Kako je obrazložio, Turska se „već izvesno vreme džinovskim koracima udaljava od EU“.

„Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smeju biti zatvarani“, upozorio je Junker.

Čelnik Evropske komisije je rekao da poziva one koji su odgovorni u Turskoj da oslobode „naše i ne samo naše novinare“ i da „prestanu da vredjaju naše države i njihove vodje nazivajući ih fašistima i nacistima“.

„Evropa je kontinent zrele demokratije, ali oni koji svesno vredjaju ruše mostove, a u Turskoj oni koji to čine žele da sruse mostove da bi potom optužili Evropsku uniju za neuspeh u pregovorima o članstvu“, rekao je Junker.

„Mi, s naše strane“, kako je dodao, „i dalje ostajemo pružene ruke velikom turskom narodu i svima onima koji na temelju naših vrednosti žele da rade s nama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.