U trendu

Juratović i Marković: Inicijativa OB je politička

PODGORICA – Poslanik u nemačkom parlamentu Bundestagu, Josip Juratović, rekao je da je situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća i da je bitno da sada ne preovlada nacionalizam.

On je na konferenciji Centra za gradansko obrazovanje (CGO) pod nazivom „Quo Vadis Balkan“, na panelu o socijaldemokratiji, rekao da je tema Zapadnog Balkana aktuelna u Bundestagu, iako ne toliko u nemačkim medijima.

„Ovde se malo igra sa iskrama koje bi mogle planuti. Nisam optimista, kad je u pitanju Bosna i Hercegovina (BiH), kazao je Juratović.

Zabrinjava ga, kako je naveo i odnos Evropske unije (EU) prema regionu.

Učesnici konferencije su bili Vesna Pusić iz Hrvatske, Ranko Krivokapić iz opozicione SDP u Crnoj Gori, izvršna direktoraka Centra za deokratiju iz Srbije Nataša Vučković, Saša Magazinović poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i Duško Marković bivši premijer i funkcioner DPS-a.

Odgovarajući na pitanja učesnika konferencije o inicijativi Otvoreni Balkan, Marković je govorio o Berlinskom procesu i CEFT-a sporazumu, te dodao da je Crna Gora ostala u plutajućoj situaciji.

„Sada se pojavio čovjek koji kaže nudim Otvoreni Balkan i neki lideri to prihvate, a mi ne znamo o čemu se radi. Mislim da je to politička inicijativa. Nema monopola, nema kontrole uticaja svi moramo da delimo odgovornost. Niko u Crnoj Gori nije dobio nikakav papir. U ovom trenutku ne verujem u taj projekat“, rekao je Marković.

U odgovor o inicijativi Otvoreni Balkan, koju je inicirao srpski predsednik Aleksandar Vučić, a u kojoj su osim Srbije Albanija i Severna Makedonija, uključio se i Juratović, koji se složio sa Markovićem da je reč o političkoj inicijativi.

Jer, kako je kazao CEFTA nije uspela i zašto bi sada Otvoreni Balkan uspeo.

Smatra da Berlinski proces treba nastaviti, ali u drugačijem kontekstu.

„Otvoreni Balkan je čista politička priča Vučića, možda uz podršku Merkel, da bi ispalo da se nešto radi u Berlinskom procesu“, rekao je Juratović, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.