U trendu

Jutarnji: Hrvatska u EU prva na crnoj listi umrlih od kovida

ZAGREB – U proteklih nedelju dana Hrvatska je bila prva na crnoj „top-listi“ umrlih u zemljama EU sa 73 preminula na milion stanovnika, piše danas Jutarnji list.

Napomnje se da je ova računica učinjen na 4,1 milion stanovnika, a da bi ta brojka bila još lošija kada bi se računala prema podacima s poslednjeg popisa stanovništva, odnosno na 3,88 miliona.

Kako navodi list, to potvrduje i zablude o manjoj opasnosti novog soja omikron i da su to zavaravanja i pokušaji da se relativizuje opasnost od pandemije korone koja, nažalost, u Hrvatskoj i dalje odnosi velik broj žrtava, odnosno dnevno više od 50, prenlosi Hina.

I prošlonedeljni podaci Državnog zavoda za statistiku dali su realnu sliku onoga što je korona učinila u Hrvatskoj u protekle dve godine, jer je samo u 2021. umrlo 63.611 osoba ili 12.000 više u odnosu na predepidemijsku godinu.

Te crne brojke mogle su biti ipak bitno manje frustrirajuće da su se građani Hrvatske vakcinidsali kao građani većine zemalja EU, što potvrđuje broj umrlih u poslednjih sedam dana.

Holandija, i uz velik broj zaraženih, nije zabeležila ni jednu smrt zbog kovida-19, Nemačka je imala 10 umrlih, Austrija, koja je uvela obavezno cepljenje, 11, a Švedska, Španija, Portugal i Danska imali su dvadesetak umrlih na milion stanovnika u poslednjih sedam dana.

Sve su to zemlje s visokim stepenom vakcinacije, što ocigledno daje rezultate, piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar