U trendu

Jutarnji: KGK još nije odlucila šta posle Pantovčaka

ZAGREB – Prioriteti Kolinde Grabar Kitarović, koja će za mesec dana napustiti Pantovčak, trenutno su odmor, zdravlje, porodica, doktorat, rekli su za Jutarnji list ljudi iz njenog okruženja, koji kažu da konačnu odluku o tome čime će se baviti u budućnosti još nije donela.

Sagovornici lista podsećaju da je ona u nedelju na nekoliko dana otputovala na Brione i kažu da ima dovoljno vremena za odluku što će dalje.

„Jedan od njenih prvih poteza zasigurno će biti zahtev HDZ-u za ponovno učlanjenje u stranku:, rekao je za Jutarnji neimenovani sagovornik blizak Grabar-Kitarović.

Podseća da je predsednica u odlasku još u izbornoj noći rekla da će ostati u Hrvatskoj i ne isključuje mogućnost njenog političkog angažmana.

„Ostavio bih sve opcije otvorenim. Možda ne odmah, ali zašto se kroz neko vreme ne bi opet angažirala? Uostalom, treba videti kako će se odvijati situacija u stranci i oko samog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Ko zna kako će se stvari posložiti“, rekao je isti izvor, kojeg Jutarnji svrstava u krug onih koji smatraju da bi upravo Grabar-Kitarović bila ona prava osoba koja bi u HDZ-u uspešno mogla da ujedini centar i desnicu.

Na pitanje koliko bi u tom slučaju Kolindi Grabar-Kitarović bio minus gubitak predsedničkih izbora kaže da je uveren da to ne bi imalo veću važnost.

„Znamo zbog čega se to i kako dogodilo“, rekao je isti sagovornik.

Nekoliko članova HDZ-a za zagrebački dnevnik kažu da ne veruju da bi Grabar-Kitarović mogla se kandiduje na unutarstranačkim izborima, ali ističu da bi se u tu utrku mogla uključiti kao podrška nekom od kandidata za šefa stranke.

„Znam da ima članova koji je nagovaraju na kandidaturu, ali mislim da ona, za sada, nema takvu nameru. Realnije mi je da nekome da podršku“, kazao je takođe neimenovani visokopozicionirani član HDZ.

Sama Kolinda Grabar-Kitarović, kad je reč o njenim budućim planovima, osim izjave da ostaje u Hrvatskoj i dan kasnije da sebe u budućnosti vidi kako se bavi zaštitom slabijih, promovisanjem zaštite od nasilja nad ženama i decom, kao i zaštitom životinja. Više od toga nije se izjašnjavala.

Grabar-Kitarović, podseća se,

U krugu bliskom Grabar-Kitarović ima i onih koji misle da bi se na kraju ipak mogla odlučiti za odlazak van zemje uprkos sadašnjim tvrdnjama da će ostati u Hrvatskoj.

„Ne mislim da se u ovom trenutku namerava vraćati na domaću političku scenu. Već sada ima par ponuda koje se tiču nekih firmi, ali i politike, zato joj je važno da što pre privede kraju doktorat. A dobila je i pozive da održi konferencije te predavanja na nekim međunarodnim unierzitetima“, rekao je za Jutarnji još jedan sagovornik iz kruga odlazeće predsednice.

Podseća da predsednica na odlasku još uvek ima dobre veze u NATO-u, ali i u još nekim međunarodnim institucijama, s obzirom na to da je toekom karijere bila i ministarka spoljnih i evropskih poslova, ambasadorka u SAD i pomoćnik Generalnog seketara NATO-a za javnu diplomatiju.

Neki HDZ-ovci ističu da ne vide ništa neobično u tome što za sada nema nikakvih pouzdanih informacija o budućem angažmanu odlazeće predsednice.

“ Mislim da u ovom trenutku ni ona sama još ne zna šta će tačno da radi i da samo čeka pravu ponudu, koje još nema“, rekao je neimenovani član te stranke.

U poslednjih mesec dana mandata na Pantovčaku, piše Jutarnji, Grabar-Kitarović planira još jednu turneju, pa će tako još službeno posetiti Nemačku, Poljsku, Austriju, Sloveniju, Belgiju i Izrael.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar