U trendu

Južna Afrika: Preminula Zulu kraljica

JOHANESBURG – Kraljica južnoafričkog plemena Zulu Šijive Mantfombi Dlamini Zulu preminula je u četvrtak u 65. godini, mesec dana pošto umro i njen muž, kralj Gudvil Zvelitini, javlja Rojters.

„Sa najvećim šokom i tugom, kraljevska porodica saopštava da je iznenada preminula kraljica Šijive Mantfombi Dlamini Zulu“; navodi se u saopštenju koje je izdao princ Mangosuto Butlezi, osnivač partije Inkata sloboda i tradicionalni premijer naroda Zulu.

On nije otkrio uzrok smrti, a neki južnoafrički mediji su preneli da je bila bolesna, međutim, nisu otkrivali detalje njenog stanja.

„Ovo nas je iznenadilo i ostavilo nas same. U ime kraljevske porodice, želim da uverim naciju da uprkos tome što smo pogođeni tugom, neće biti praznine u liderstvu naroda Zulu“, izjavio je Butelezi.

Predsednik Južne Afrike Sajril Ramafoza je rekao da su „misli, molitve i srca nacije još jednom uz kraljevsku porodicu“.

Zulu su najveća etnička grupa u Južnoj Africi i čine petinu populacije.

Monarh nema formalne poluge vlasti, osim što se brine za poštovanje tradicije, međutim, i kontroliše i milione hektara zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.