U trendu

Juzna Afrika: Prosiruje se potraga za nestalima od oluje

KEJPTAUN – Južnoafrička policija, vojska i spasioci dobrovoljci proširili su potragu za desetinama koje se još vode kao nestali, pet dana nakon oluje koja je pogodila grad Durban.

Poplave, koje su pogodile skoro 41.000 ljudi, ostavile su za sobom trag razaranja i ubile najmanje 395 ljudi, rečeno je iz ministarstva za upravljanje katastrofama Sifo Hlomuka, prenosi Gardijan.

Predsednik Siril Ramafosa opisao je poplave kao „katastrofu ogromnih razmera, kakva do sada nije viđena u zemlji“.

„Imamo još jednu katastrofu, prirodnu katastrofu koja se sručila na našu zemlju, posebno na našu provinciju Kvazulu-Natal. Poplave su izazvale mnogo razaranja i pustošenja,“ rekao je Ramafosa.

Uz vladu koja koordinira operaciju potrage i spasavanja, zvanični broj nestalih ljudi u provinciji Kvazulu-Natal iznosi 55.

Hiljade preživelih, koji su ostali bez krova nad glavom nakon što su im kuće uništene, smešteni su u skloništima po gradu.

Ministar zadužen za stambena pitanja Mamoloko Kubaji rekao je da su oštećene 13.593 kuće, od kojih je skoro četiri hiljade potpuno uništene.

Na nekim područjima je palo više od 450 milimetara kiše tokom 48 sati, ili skoro polovinu godišnjih padavina u Durbanu, saopštila je nacionalna meteorološka služba.

Južnoafrička meteorološka služba izdala je upozorenje za vikend na oluje i poplave u Kvazulu-Natalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar