U trendu

Južna Koreja će razmotriti navodno američko špijuniranje

SEUL – Južna Koreja je upoznata sa poverljivim informacijama američke vojske koje su procurele u javnost i planira da razgovara o tome sa SAD, saopšteno je danas iz kancelarije predsednika te azijske zemlje Jun Suk Jeola.

Nekoliko poverljivih vojnih dokumenata dospelo je u javnost, a tiču se rata u Ukrajini i još nekih spoljnopolitičkih pitanja, uz napomenu da verovatno pro-ruski izvori stoje iza neadvnog curenja.

U jednom od dokumenata, u čiji je uvid imao Rojters, govori se o detaljima razgovora vodećih zvaničnika Južne Koreje o američkom pritisku na Seul da se pomogne sa slanjem oružja Ukrajini, a da je politika Seula da to ne čini.

Dokument, koji nema datum na sebi, navodi da je Južna Koreja pristala da proda artiljerijske granate SAD da popune svoje zalihe, insistirajući na tome da „krajnji korisnik“ treba da bude američka vojska.

Međutim, južnokorejski zvaničnici su bili zabrinuti da će ih Sjedinjene Američke Države preusmeriti u Ukrajinu.

Izveštaj je baziran na obaveštajnim podacima, što ukazuje na to da su SAD špijunirale jednog od najbližih saveznika, Južnu Koreju.

Iz kancelarije predsednika Južne Koreje odbili su da odgovore na pitanje da li su ih Amerikanci špijunirali ili da potvrde informacije iz dokumenata koji su procureli.

Upitani da li će Seul uložiti diplomatski protest ili zahtevati objašnjenje od SAD, anonimni zvaničnik iz Južne Koreje rekao je da će vlada razmotriti situacije i slučaje koje se tiču drugih zemalja, jer se u dokumentu navodi da je SAD špijunirala i druge savezničke države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar