U trendu

Južna Koreja napravila novu podmornicu klase 3000 tona

SEUL – Mornarica Južne Koreje je danas predstavila novu domaću podmornicu klase 3.000 tona, sposobnu za ispaljivanje balističkih projektila, treću takve vrste koja je konstruisana za povećanje odbrambenih sposobnosti zemlje.

Kako je saopštila južnokorejska vojska, ceremoniji porinuća nove podmornice u brodogradilištu u gradu Ulsan, prisustvovao je komandant mornarice admiral Bu Suk- jong i nekoliko drugih vojnih i privrednih zvaničnika, prenosi Jonhap.

To je poslednja od tri podmornice klase Čang Bogo-III serije I, koje Južna Koreja gradi sopstvenim tehnologijama u okviru projekta vrednog 2,77 milijardi dolara pokrenutog 2007.,a sve su sposobne da ispaljuju balističke rakete (SLBM).

Najnovije plovilo dugačko je 83,5 metara i široko 9,6 metara, može da primi 50 članova posade i dejstvuje pod vodom 20 dana bez izranjanja, saopštili su zvaičnici vojske uz napomenu da će ona biti isporučena mornarici 2024. godine nakon probnih operacija.

Ranije ovog meseca, Južna Koreja je predstavila svoju prvo domaće SLBM plovilo, kada je nova podmornica Dosan An Čang-ho prošle nedelje uspešno izvršila podvodna testiranja lansiranja.

Severna Koreja takođe nastoji da poveća svoje SLBM i podmorničke sposobnosti, nedavno je predstavila nekoliko novih vrsta projektila i radi na izgradnji nove podmornice za koju se veruje da je klase 3.000 tona sposobna da nosi rakete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.