U trendu

Južna Koreja obučava specijalce da ubiju Kim Džong-una?

Južna Koreja obučava svoje specijalne snage da uhvate i ubiju severnokorejskog lidera Kim Džong-una i njegove najbliže savetnike, a ta strategija je deo niza mera kojima bi Seul uzvratio Pjongjangu u slučaju da izvede napad, navodi britanski „Indipendent“ pozivajući se na južnokorejske medije.

Južnokorejski mediji objavili su vladin dokument u kojem stoji da Seul, takođe, planira da identifikuje i eliminiše 1.000 primarnih ciljeva – uključujući nuklearno oružje i objekte za lansiranje raketa – i da istovremeno zaustavi napad Severne Koreje, navodi londonski dnevnik.

Mediji tvrde i da je Ministarstvo odbrane Južne Koreje informisalo predsednika te zemlje Mun Džae-ina o tom dorađenom nacrtu, nakon što je on zvaničnicima naložio da izrade ofanzivni vojni plan.

Oni su razgovarali o svojoj revidiranoj strategiji samo dan uoči najnovijeg lansiranja severnokorejske rakete u utorak.

Mun je rekao da bi vojska Južne Koreje trebalo da bude spremna da „brzo pređe u ofanzivni položaj u slučaju da Severna Koreja izvede provokaciju koja bi prešla liniju ili napadne region“, piše list „Čosun Ilbo“.

U međuvremenu, predsednik Odbora za obaveštavanje južnokorejskog parlamenta Li Čeol-vu rekao je da Kim Džong-un živi u strahu da će biti ubijen u napadu visokoobučenih vojnika, a to tvrdi na osnovu izveštaja južnokorejske obaveštajne službe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.