U trendu

Južna Koreja počela vakcinaciju protiv KOVIDa 19

SEUL – Južna Koreja je počela danas svoju kampanju imunizacije protiv kovid-19, a prve vakcine dobiće korisnici i radnici u oko 200 staračkih domova i zdravstveni radnici u crvenim zonama kovid bolnica.

Planom vakcinacije u Južnoj Koreji predviđeno je da prve doze vakcine AstraZeneke danas dobiju radnici domova za stare i neki korisnici u ovim ustanovama širom zemlje, a u subotu vlasti planiraju da sa 117.000 doza vakcine Fajzer/Biontek, isporučenih putem Kovaksa, započnu imunizaciju oko 55.000 zdravstvenih radnika u crvenim zonama kovid bolnica, prenosi Rojters.

Agencija navodi da uprkos pojedinim žalbama na spor početak kampanje i rasprava o efikasnosti vakcine AstraZeneka za starije osobe vladina istraživanja u Južnoj Koreji pokazuju veliko interesovanje stanovništva za vakcinisanje.

Premijer Čung Sju Kjun saopštio je da će epidemiološke mere u zemlji biti produžene na još dve nedelje, između ostalog i pravila kojim se zabranjuju privatna okupljanja više od četiri osobe, kako bi se smanjio broj novih zaražavanja.

Južna Koreja je tokom jučerašnjeg dana prijavila 406 novih infekcija,a od početka pandemije u zemlji je registrovano ukupno 88.922 obolelih i 1.585 smrtnih slučajeva povezanih sa Kovid 19, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.