U trendu

Južnokorejski predsednik: Moramo kazniti svaku provokaciju Severne Koreje

SEUL – Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol izjavio je danas da se na svaku provokaciju Severne Koreje mora odgovoriti s jednakom snagom, uprkos njenom nuklearnom naoružanju.

Komentarišući upad pet severnokorejskih bespilotnih letelica na vazdušni prostor Južne Koreje i reakciju PVO sistema te zemlje, on je rekao da se „ne treba plašiti zato što Severna Koreja poseduje nuklearno naoružanje“, prenosi Rojters.

„Moramo da uzvratimo i kaznimo svaku provokaciju Severne Koreje. To je najmoćnije sredstvo za suzbijanje provokacija“, rekao je Jun.

Ranije je Rojters preneo da Južna Koreja planira da potroši 560 milijardi vona (nešto više od 400 miliona dolara) u narednih pet godina kako bi povećala sposobnost odbrane od severnokorejskih dronova, što predstavlja srednjeročni plan državne odbrane, do kojeg je došlo nakon upada pet severnokorejskih dronova u vazdušni prostor iznad Južne Koreje.

Kao deo napora da se suprotstavi nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje, cilj Južne Koreje je da nabavi i više stelt mlaznjaka, podmornice sa balističkim projektilima, kao i da ubrza razvoj sistema za presretanje artiljerijskih raketa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar