U trendu

Kajganić: Formiran predmet zbog obeležavanja 9. januara kao Dana RS

SARAJEVO – Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić rekao je da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet, po krivičnoj prijavi boračkih udruženja, zbog neustavnog obeležavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske i da je raspoređen postupajućem tužiocu.

„Želim da obavestim javnost da smo prošle godine dobili prijave više vladinih i nevladinih organizacija, udruženja koja su takođe prijavila nesprovođenje odluke Ustavnog suda kada je u pitanju Dan Republike Srpske, a juna 2022. godine postupajući tužilac doneo je naredbu da se istraga u navedenom slučaju ne sprovodi, s obzirom da je odluka Ustavnog suda formalno izvršena činjenicom da je ukinut član koji je 9. januar tretirao kao Dan RS“, rekao je Kajganić za FTV, prenosi Klix.ba.

Kajganić je rekao i da želi da upozna javnost da, prema pravilima Ustavnog suda BiH, u situacijama kada određene odluke Ustavnog suda nisu sprovedene, sud donosi odluku i precizira ko je bio dužan da sprovede navedeno rešenje i konstatuje da odluka nije sprovedena, i te odluke dostavlja Tužilaštvu BiH.

Kajganić je dodao, da se u krivičnom delu nesprovođenja odluka Ustavnog suda navodi da službena lica u državnim institucijama BiH koja ne sprovode navedenu odluku čine krivično delo.

„U tom predmetu odluka je bila da se ukida član Zakona o praznicima RS koji precizira da je 9. januar navedeni praznik i ta odluka je izvršena samom objavom u Službenom glasniku i taj član više ne važi. To je ono što su tužioci tretirali u prethodnim odlukama i na osnovu čega su donosili odluke“, kazao je.

Istakao je da Tužilaštvo ne može zabraniti okupljanja niti Tužilaštvo odlučuje o tome ko se i kada okuplja.

„Za Tužilaštvo je veoma bitna odluka koja se odnosila na sprovođenje referenduma 2016. jer je veoma bitno naglasiti da je tada u tom predmetu Ustavni sud doneo privremenu meru kojom je zabranio sprovođenje referenduma“, rekao je Kajganić.

Dodaje da je Tužilaštvo BiH je u tom predmetu srovelo istragu i podiglo optužnicu protiv članova komisije koji su, kako tvrdi, ipak i uz zabranu, radili na sprovođenju referenduma.

„Sud BiH je smatrao da nema dokaza da su navedena lica počinila navedeno krivično delo između ostalog zato što je i Ustavni sud naveo da je Narodna skupština dužna da ne sprovede navedeni referendum. Narodna skupština to nije uradila“, zaključio je Kajganić za FTV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.