U trendu

Kako Italijani proslavljaju Božić

RIM – Italijani ne pamte Božić kakav slave ove godine – umesto pune kuće i bogatih trpeza, obeležavanje najvećeg katoličkog praznika prošlo je trezveno, mirno, a u ponoć umesto uobičajene pucnjave, vatrometa, veselih glasova i ljudi koji bi preplavili ulice, sve je bilo tiho, prazno i mirno, iziveštavaju italijanski mediji.

Na celoj nacionalnoij teritoriji važi sve do ponedeljka zabrana kretanja, izuzev u vanrednim slučajevima i samo uz pismenu potvrdu, ličnu izjavu da je izlazak iz kuće bio neophodan.

U porodicama Božić se slavio sa minimalnim brojem gostiju, jer je prema važećoj uredbi dozvoljeno da pored ukućana, samo još dva člana budu na svečanoj večeri.

A oni koji nisu želeli ostati da prenoće kod domaćina, morali su se kućama vratiti do 10 sati pre početka policijskog sata.

Kako je saopštio državni Institut za statistiku Italijani su ove godine potrošlili, u proseku, 80 evra manje po odraslom članu, na poklone i božicnu večeru.

I umesto uobičajenog, da oni koji imaju poklanjaju onima koji, možda, imaju još više, ove godine na praznik se pomagalo još više onome ko nema.

Dobrotvorna organizacija “Sveti Edzidio”, podelila je pred Badnje veče 1.500 toplih obroka siromašnima, u Napulju je u menzi lokalne parohije takođe spravljeno i podeljeno hiljadu tipičnih božicnih jela: pasta sa plodovima mora, a širom Italije pojedinci, organizacije i udruženja su božične praznike iskoristili za dobrotvorni rad i davanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.