U trendu

Kako su Amerikanci ukrali sovjetski „leteći tenk“ (video)

Duboko u Sahelu 1987. godine, dok je Muamer Gadafi iskoristio nestabilnost u Čadu, američki i francuski vojnici i špijuni preduzeli su smelu operaciju pribavljanja jedne od tada najnaprednijih sovjetskih ratnih mašina – jurišnog helikoptera Mi-24.

Libijski Mi-24 „hind“, takozvani „leteći tenk“, ostao je napušten u bazi na nedaleko od granice između Libije i Čada, koju su zauzeli čadski pobunjenici koje je podržao Zapad. Uprkos tome što je helikopter bio u „prijateljskim“ rukama, pravi izazov bio je njegovo izvlačenje sa teritorije koja je toliko blizu libijskim lovcima.

Znalo se da će iznošenje ratne mašine biti komplikovana akcija, koja je, kako se ispostavilo, zahtevala i neuobičajeno rešenje.

Mark Felton, britanski pisac i jutjuber, koji se na svom kanalu bavi objašnjavanjem manje poznatih vojnih poduhvata, napravio je odličan pregled događaja koji su rezultirali time da se Mi-24 našao u SAD, prenosi RTS.

Felton navodi da je CIA čadskim pobunjenicima dala dva miliona dolara i tovar raketa „stinger“, a onda i napravila plan koji je podrazumevao korišćenje vojnih teretnih helikoptera „činuk“ da podignu i odnesu „hind“.

Uprkos tome što su obavljeni brojni testovi nosivosti, i dalje su postojale sumnje u „činukove“ performanse. Samo nekoliko godina ranije neuspeh u operaciji „Orlova kandža“ 1980, pokušaju oslobađanja talaca u Iranu, bacio je sumnju na sposobnost američke vojske kada je u pitanju podizanje velikog tereta.

Ipak, operacija je odobrena.

Usred noći, dva „činuka“ bi krenula prema napuštenoj libijskoj bazi, a jedan C-130 „herkules“ bi išao sa njima kao tanker. Plan je bio da se, kada se stigne u bazu, „hind“ rasklopi, tako da se delovi stave na jedan „činuk“, a „očerupano telo“ bi bilo nakačeno ispod drugog.

Na kraju je plan uspešno sproveden u delo. Delimično rastavljen sovjetski helikopter prikačen je ispod „činuka“ i odnesen na bezbednu teritoriju južnog Čada. Iako je peščana oluja pretila da onemogući teško opterećeni „činuk“ da prenese svoj teret, Mi-24 je konačno ukrcan na C-5 „galaksi“ i prebačen u SAD.

Ali zbog čega je tako komplikovana akcija uopšte sprovedena? SAD i Sovjetski Savez su u godinama Hladnog rata učestvovali u brojnim konfliktima širom sveta, a ništa nije bilo toliko važno nego razumevanje protivničkog naoružanja i sticanje tehnološke prednosti.

Čak i najmanji uvid u protivničku opremu i naoružanje bio je neprocenjiv. Sa Mi-24 u svojim rukama, SAD i njihovi zapadni saveznici mogli su da razviju oružje i taktike za njihovo lakše obaranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.