U trendu

Kalamar: Nikada toliko izazova i pretnji po ljudska prava

BEČ Još nikada u svetu nije bilo toliko izazova i pretnji po ljudska prava, ocenila je generalna sekretarka Amnesti internešenela (AI) Agnes Kalamar povodom 60 godina od osnivanja te organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Ona je austrijskoj agenciji APA rekla da je aktuelna situacija u vezi s ljudskim pravima sve gora.

„Nalazimo se danas pred do sada neviđenim izazovima i pretnjama po pitanju ljudskih prava“; rekla je Agnes Kalamar.

Ona je istakla da svet nije suočen samo sa kršenjem ljudskih prava, već i s dovođenjem u pitanje i napade na shvatanje ljudskih prava i njihovu implementaciju.

„Danas smo u daleko težoj situaciji nego što smo bili ranije, izuzev, najverovatnije, tokom svetskih ratova“, ocenila je Kalamarova.

Prema njenim rečima, uzrok tome su dugo poznate činjenice o neravnopravnosti u svetu ili promenama klime, ali i kratkoročni trendovi kao što je restrukturiranje međunarodnog političkog sistema, odnosno borbi supersila SAD i Kine.

„Uz globalizaciju i ekonomski sistem koji ne donosi ono što očekuju građani, to je savršena oluja po ljudska prava“, istakla je Agnes Kalamar.

Korona kriza je, prema njenim rečima, pokazala nedostatke, odnosno zapostavljenost javnog zdravstvenog sistema i da su najslabiji najviše najpogođeniji.

Nova šefica AI ističe da njena organizacija trenutno u svetu nema niti jednu zemlju kao pouzdanog partnera.

Kaže da se o pojedinim stvarima još uvek može računati na EU ili SAD, ranije uzore po pitanju ljudskih prava, ali dodaje i da one ne prikazuju više dobre rezultate po tom pitanju.

Kritikovala je da EU ne stoji više iza vrednosti na kojima je izgrađena i čini se da je više zainteresovana za privredu.

Kao ekstremno zabrinjavajuće navela je razvoj u Mađarskoj i Poljskoj.

Borba između SAD i Kine, prema njenim rečima, posebno je opasna jer vodi ka nestabilnosti i naoružavanju, kao i novim oblicima kolonizacije.

U najgorem slučaju, takva suprotstavljenost može dovesti do ratova, upozorava Kalamarova.

Takođe je izrazila zabrinutost zbog stanja u Brazilu, Kolumbiji, Indiji, Mjanmaru, na Bliskom istoku, u Kini i Etiopiiji.

Agnes Kalamar je, upitana da li je optimistična i pored pogoršavajuće situacije, kazala da veruje u civilno drustvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.