U trendu

Kalifornija: Zakon za rodnu neutralnost proizvoda za decu

LOS ANĐELES – Američka savezna država Kalifornija uskoro bi mogla da primora velike robne kuće da neke proizvode za decu prikazuju rodno neutralno, nakon što je u sredu prošao glasanje zakon čiji je cilj ukidanje tradicionalnih crvenih i plavih marketinških oznaka za artikle poput igračaka i četkica za zube.

Ovo je najmanje treći put da kalifornijski poslanici pokušavaju da usvoje ovaj zakon, a prethodne verzije nisu uspele da prođu 2019. i 2020.godine, prenosi AP.

U novom pokušaju propis je već prošao glasanje u oba doma u zakonodavnom telu države, ali mora još jednom da se vrati na proceduralno glasanje, pre nego što bude prosleđen guverneru Kalifornije Gavinu Njusamu koji će odlučiti da li će ga potpisati.

Ako bude usvojen, ovaj zakon ne bi zabranio tradicionalna odeljenja za dečake i devojčice u robnim kućama, ali bi se od trgovaca zahtevalo da imaju rodno neutralnu sekciju za izlaganje „razumnog izbora artikala“ bez obzira na to da li se oni tradicionalno prodaju za devojčice ili za dečake.

Zakon se odnosi samo na robne kuće sa 500 ili više zaposlenih, pa bi većina malih preduzeća bila izuzeta, a nova pravila se ne bi odnosila samo na odeću, već i na igračke i predmete za negu dece, koji uključuju proizvode za higijenu.

U slučaju nepoštovanja ovog propisa predviđene su i prekršajne kazne i to 250 dolara za prvo kršenje i 500 dolara za ponovljeno nepoštovanje zakona.

Neki veliki trgovinski lanci već preispituju način na koji izlažu svoje proizvode, pa je tako „Target Korp“ sa 1.914 prodavnica širom SAD, saopštio 2015. godine da će prestati da koristi neke oznake zasnovane na polu u svojim prodavnicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.