Kameron poručio Korbinu: Zaboga čoveče, odlazi

Britanski premijer Dejvid Kameron je danas poručio lideru najveće opozicione Laburističke stranke Džeremiju Korbinu, kojem su sopstveni poslanici izglasali nepoverenje, da podnese ostavku radi nacionalnih interesa.

„Možda je u interesu moje Konzervativne stranke da on tu ostane, ali to nije u nacionalnom interesu i ja bih mu poručio “Za boga miloga čoveče, odlazi“, rekao je Kameron Korbinu u britanskom parlamentu, a prenela je agencija AFP.

Korbin je juče izjavio da neće podneti ostavku na funkciju predsednika stranke, iako su mu poslanici iz redova te stranke nešto ranije izglasali nepoverenje.

„Ja sam lider naše partije koji je demokratski izabran zarad nove vrste politike uz 60 odsto glasova laburističkih poslanika i pristalica i ja ih neću izdati podnošenjem ostavke. Današnje glasanje poslanika nema nikakav ustavni legitimitet“, naveo u saopštenju Korbin, a preneo Rojters.

Agencija navodi da su poslanici Laburističke stranke izglasali nepoverenje Korbinu pošto smatraju da on nije vodio dovoljno jaku kampanju koja bi Veliku Britaniju zadržala u Uniji.

Rojters takođe navodi da ovi poslanici veruju da Korbin ne bi mogao da tu stranku odvede do pobede na narednim izborima.

To glasanje nema formalne posledice i ne može automatski da pokrene novi izbor za predsednika laburista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.