U trendu

Kamioni cisterne s iranskim gorivom stigli u Liban

Konvoj kamiona cisterni sa dizelom prešao je rano jutros granicu Sirije sa Libanom, a isporuku preko potrebnog goriva zemlji suočenoj s krizom organizovao je ekstremistički Hezbolah.

Time se krše sankcije SAD uvedene protiv Teherana pošto je bivši američki predsednik Donald Tramp povukao tu zemlju iz nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana pre tri godine.

Prvi iranski naftni tanker uplovio je u sirijsku luku Banijas pre nedelju i dizel je istovaren u sirijska skladišta, te je kasnije kopnom transportovan u Liban.

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je početkom ove nedelje da tanker nije istovario svoj tovar direktno u Liban kako se libanske vlasti ne bi dovodile u nezgodnu situaciju i rizikovalo uvodjenje sankcija toj zemlji.

Televizija Hezbolaha Al Manar je objavila da je 20 kamiona, svaki sa 50.000 litara prešao danas granicu i da su na putu ka libanskom gradu Balbeku na istoku zemlje, gde će Hezbolah početi da distribuira gorivo.

Liban je suočen sa razornom ekonomskom krizom i nestašice goriva su paralisale zemlju, zbog štednje struje ometen je rad bolnica i pekara, a samo na benzin ljudi čekaju satima u redovima koje zovu „redovi poniženja“.

Kamioni cisterne su iz centralne sirijske provincije Homs ušli u dolinu Beka gde su ih dočekali stanovnici okupljeni uz glavni put.

Ulice su bile ukrašene žutim zastavama Hezbolaha, a istaknuti su i transparenti sa pohvalama proiranskoj organizaciji i predsedniku Sirije Bašaru Asadu.

Dizel iz Irana stigao je nepunu nedelju posle obrazovanja nove Vlade Libana kojom je okončan 13-mesečni zastoj.

Nasralah je rekao da će dizel mesec dana besplatno dobijati javne bolnice, domovi za stare, sirotišta, pumpne stanice za vodu i Crveni krst Libana.

Po niskim cenama gorivo će dobijati privatne bolnice, fabrike lekova, pekare i zadruge koje prodaju hranu.

Vodja Hezbolaha je najavio da će još tri tankera sa dizelom i jedan sa benzinom stići u narednim nedeljama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.