U trendu

Kanada privržena obaveštajnom savezu Fajv ajs uprkos curenju američkih podataka

OTAVA – Kanada je danas saopštila da će nastaviti da sarađuje sa savezom za prikupljanje i razmenu obaveštajnih podataka „Fajv ajs“ (Five eyes), bez obzira na to što su dokumenti američkih obaveštajnih službi procureli na društvenim mrežama.

Kanadske vlasti odbile su da iznesu bilo kakav stav u vezi sa tom aferom, preneo je Rojters.

„Niti potvrđujemo niti demantujemo navodno procurele obaveštajne podatke“, rekla je portparol kanadskog ministarstva javne bezbednosti Odri Čempuks.

Kanada je član takozvanog saveza za prikupljanje i razmenu obaveštajnih podataka „Fajv ajs”, koji ima snažan program razmene informacija između Australije, Kanade, SAD, Velike Britanije i Novog Zelanda.

Posle prvog „curenja“ poverljivih dokumenata, u kojima se vide planovi SAD i NATO da pomognu Ukrajini u prolećnoj ofanzivi protiv Rusije, na društvenim mrežamau u petak se pojavila nova serija poverljivih dokumenata.

U njima su detaljno opisani tajni detalji američkih nacionalnih bezbednosnih interesa od Ukrajine preko Bliskog istoka i Afrike do Kine, što je dodatno uznemirilo Pentagon i doprinelo previranjima u kojima se našla Bajdenova administracija.

Američki zvaničnici veruju da je očigledno curenje velike količine poverljivih Pentagonovih dokumenata možda došlo iz američkog izvora.

Ovaj bezbednosni proboj podataka smatra se jednim od najopasnijih još od 2013. godine, kada se više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.