U trendu

Kanada: Prvi put zvanično obeleženo ukidanje ropstva

VANKUVER – U Kanadi je 1. avgusta prvi put zvanično obeležen Dan emancipacije koji je uveden kao sećanje na dan kada je 1834. godine stupio na snagu Zakon o ukidanju ropstva u Britanskom carstvu.

Donji dom parlamenta i kanadski Senat jednoglasno su u martu prošle godine obeležili ovaj datum i proglasili 1. avgust za Dan emancipacije u Kanadi, prenosi FransAnfo.

„Danas prepoznajemo i odajemo počast ljudima afričkog porekla zbog njihove hrabrosti, odlučnosti i otpornosti pred razornim posledicama transatlantske trgovine robljem“, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera Džastina Tridoa i ukazuje da 1. avgust predstavlja vrhunac višedecenijskog aktivizma u udruženjima kanadskih crnaca i zajednica koje ih podržavaju.

Ovaj datum se već dugo pamti u afričko-kanadskim zajednicama u Kanadi, ali je ove godine prvi put zvanično obeležen na nacionalnom nivou, iako pokrajina Ontario zvanično obeležava Dan emancipacije još od 2008. godine, a grad Vancouver od 2020.

„Uprkos ukidanju ropstva pre skoro dva veka, nasleđe rasizma prema crncima prisutno je i danas, ukorenjeno u našim institucijama, politici i praksi“, navodi se u saopštenju premijera Tridoa koji je predočio da je taj dan takođe „prilika da se oda počast dostignućima crnih Kanađana“.

On je pozvao sve svoje sunarodnike da „razmisle o doprinosima crnih Kanađana, nauče više o istoriji Dana emancipacije i suprotstave se rasizmu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.