U trendu

Kanada ukinula dozvole za izvoz dronova u Tursku

OTAVA – Kanada je zabranila izvoz dronova u Tursku nakon što je zaključila da su ovu opremu koristile azerbejdžanske snage koje se bore protiv Jermenije u regionu Nagorno-Karabaha, izjavio je ministar spoljnih poslova Mark Garno.

Rojters prenosi da je Garno izjavio kako ovakva upotreba nije u skladu s kanadskom spoljnom politikom, kao ni uveravanjima koje je ranije dala Turska i dodao da je tokom dana izrazio zabrinutost u razgovoru sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Agencija navodi da je Otava suspendovala dozvole prošlog oktobra kako bi mogla da razmotri tvrdnje da su azerbejdžanski dronovi korišćeni u sukobu bili opremljeni sistemima za snimanje i ciljanje koje je napravila kanadska filijala kompanije „L3Harris Tećnologies“.

Rojters prenosi da se povodom odluke Otave ranije danas oglasilo i tursko ministarstvo spoljnih poslova koje je potvrdilo da je Čavušoglu pozvao Kanadu da preispita ograničenja za svoju odbrambenu industriju i da je izrazio zabrinutost zbog stava ove zemlje kada je u pitanju izvoz u Tursku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.