U trendu

Kanada uvodi sankcije Iranu zbog kršenja ljudskih prava

OTAVA – Kanadska vlada saopštila je danas da uvodi nove sankcije Iranu zbog kršenja ljudskih prava, uključujući slučaj Mahse Amini koja je umrla nakon hapšenja iranske policije za moral zbog navodnog nepravilnog nošenja hidžaba.

„Ove sankcije su odgovor na gruba kršenja ljudskih prava koja su počinjena u Iranu, uključujući sistematski progon žena, a posebno na grube akcije koje je počinila iranska tzv. Policija za moral, što je dovelo do smrti Mahse Amini“, navodi se u saopštenju kanadske vlade.

Ove nove mere biće nadograđene na postojeće sankcije protiv Irana i odnosiće se na 25 pojedinaca i devet entiteta, uključujući zvaničnike Iranske revolucionarne garde, Ministarstvo obaveštajnih poslova i bezbednosti i tzv. Policiju za moral, koja sprovodi kontrolu strogog kodeksa oblačenja.
Amini je preminula nakon što ju je privela policija, javile su ranije ovog meseca svetske agencije.

Policija je saopštila da je Amini preminula od srčanog udara, dok su se na društvenim mrežama pojavile informacije da je Amini umrla od posledica prebijanja u policiji.

Za nenošenje hidžaba u Iranu je predviđena i smrtna kazna, a aktivisti za ljudska prava u toj zemlji pozivaju žene da ne nose hidžab, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar