U trendu

Kanadi 168000 vakcine Moderna čim regulatorno telo odobri

TORONTO – Kanadski premijer Džastin Trido rekao je danas da je ugovorena isporuka 168.000 doza vakcine koju proizvodi Moderna pre kraja decembra, odnosno čim ona dobije odobrenje kanadskog zdravstvenog regulatora.

Trido je najavio da bi isporuke mogle početi u roku od 48 sati od takvog odobrenja, a zdravstvene regulatorne službe su saopštile da očekuju da bi uskoro mogle da daju upotrebnu dozvolu za vakcine Moderna, prenosi AP.
Kanađani su u ponedeljak počeli da primaju vakcinu koju su proizveli Fajzer i Biontek, a Trido je rekao da Kanada očekuje da će od Fajzera dobiti oko 200.000 doza sledeće nedelje.

Kanada je ove nedelje dobila početnu seriju od 30.000 ovih vakcina, a premijer je potvrdio da ce sledece nedelje biti 70 lokacija na kojima će se obavljati vakcinacija, u poređenju sa 14 lokacija koliko ima ove nedelje.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) objavila danas na internetu da je njen inicijalni izveštaj potvrdio efikasnost i sigurnost vakcine koju su razvili kompanija Moderna i Nacionalni institut za zdravlje (NIH), što ovu vakcinu dovodi samo na korak od potrebne upotrebne dozvole u SAD.

Panel nezavisnih stručnjaka daće svoje preporuke u četvrtak, a konačna odluka FDA očekuje se ubrzo nakon toga.
Poput vakcine Fajzer i Biontek , i vakcini Moderne su potrebne dve doze za potpunu zaštitu. Prošlog meseca, Moderna i NIH izvestili su da su utvrdili 95 odsto efikasnost za različite starosne grupe rasne grupe, prema rezultatima studije koju trenutno sprovode na 30.000 osoba.

Najčešći neželjeni efekti bili su umor, bolovi u mišicima i bol na mestu injekcije nakon druge doze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar