U trendu

Kanadska policija uhapsila muškarca na protestu

VINDZOR – Demonstranti i dalje drže u blokadi najprometniji prelaz između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a kanadska policija uhapsila je 27-godišnjeg muškarca, koji je učestvovao u protestu.

Demonstranti, koji se protive merama ograničenja koje su uvedene zbog pandemije korona virusa i obaveznoj vakcinaciji, blokiraju most Ambasador peti dan zaredom, ometajući međunarodnu trgovinu, a još nije poznato kada će saobraćaj biti normalizovan, prenosi agencija Rojters.

Kasno u subotu, policija Vindzora uhapsila je 27-godišnjeg muškarca zbog krivičnog dela koji je u vezi sa demonstracijama.

Kanadska policija je postavila betonske barikade u blizini mosta Ambasador kako bi se sprečilo da se demonstranti vrate na bilo koji način.

Oko 4.000 demonstranata okupilo se u subotu u centru Otave, a neki su srušili ogradu koja je bila podignuta oko Nacionalnog ratnog spomenika.

Policija Otave uspostavila je novi komandni centar koji se sastoji od federalne i pokrajinske policije kako bi odgovorio na eskalaciju situacije.

Sudija je u petak naredio demonstrantima na mostu Ambasador na američko-kanadskoj granici da prekinu visednevnu blokadu.

Premijer Ontarija Dag Ford proglasio je vanredno stanje u provinciji na osnovu koga će njegov kabinet moći da izrekne novčane kazne od 100.000 dolara i do godinu dana zatvora kao kaznu za ljude koji nastavljaju da ilegalno blokiraju puteve, mostove, šetališta i drugu krucijalnu infrastrukturu.

Protesti „Konvoja slobode“, koji su u glavnom gradu Otavi započele kanadske kamiondžije ušli su u subotu u 16. dan.

Prerastao je u širi protest protiv epidemioloških mera, a pridružili su se ljudi u manjim vozilima, uključujući automobile, kombije i kamione.

Tokom sastanka sa najvišim savetnicima u subotu, premijer DŽastin Trudo je istakao da granični prelazi ne mogu, niti će ostati zatvoreni, i da sve opcije ostaju na stolu, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar