U trendu

Kandidat za predsednika Austrije protiv sankcija Moskvi

BEČ – Kandidat za predsednika Austrije Gerald Gros u pismu koje je uputio šefu ruske države Vladimiru Putinu naveo je da će se ako bude izabran zalagati za ukidanje sankcija protiv Moskve.

Gros, koji je objavio kandidaturu za predstojeće predsedničke izbore u Austriji, nekadašnji visoki funkcioner „Saveza za budućnost Austrije“, istakao je da sankcije, kojim je austrijska vlada u savezu sa članicama EU proglasila ekonomski rat Rusiji, nisu uvedene u njegovo ime, niti ime većine građana Austrije.

Podvukao je da rat u Ukrajini nije rat građana Austrije, da je regionalno ograničen i da u njega ne smeju biti vojno uključene članice EU.

Gros je naglasio da solidarnost sa žrtvama konflikta ne treba da ide tako daleko da Austrijanci iz solidarnosti počine samoubistvo.

Zbog toga, ističe, je većina Austrijanaca protiv sankcija i ne podržava ni isporuku naoružanja stranama u ratu, već se nada diplomatskom rešenju koje vodi ka održivom miru.

„Poštovani predsedniče Putine, kandidujem se za predsednika Austrije. U slučaju da budem izabran prihvatiću zakletvu jedne nove vlade, nakon održanih parlamentarnih izbora, čiji će cilj biti okončanje sankcija. Iskreno neutralnu vladu, koja će se zalagati za pregovore i doplomatiju i trajni mir među narodima. Austrija niti je vazal EU, ni NATO, a ni lobista Rusije ili Ukrajine. Mi smo samostalna, neutralna zemlja, koja svoju budućnost vidi u blagostanju svojih građana“, poručio je Gros.

Inače Gros, u istraživanjima javnog mnjenja, nalazi se iza trenutnog predsednika Austrije Aleksandera van der Belena, koji se bori za novi mandat, ali i kandidata Slobodarske partije (FPO) Valtera Rozenkranca.

Predsednički izbori u Austriji zakazani su za 9.oktobar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar